30 Haziran 2010 Çarşamba

SANATA TATİL YOK

Hülya Küpçüoğlu

Okulların kapandığı ve Yaz tatilinin başladığı şu günlerde sanat sezonunun henüz tatile girmediği ve İstanbul genelinde mesela Galerist, Outlet, Pg Art gibi galerinin yaklaşık temmuz ayı sonuna kadar programlarını uygulayarak sergi açmaya devam edeceği görülüyor. Sanat sezonunun uzadığını gösteren bu göstergeler çerçevesinde V Sanat Galerisi ya da Galeri Apel gibi bazı sergi mekanlarının da yaz sergileri açtığı görülüyor. Geçtiğimiz günlerde dikkatimi çeken yeni bir mekan olan Stüdyorti de bu kapsamda ayrı bir yer teşkil ediyor. Öncelikle yeni bir mekan olduğunu belirtmemiz gereken Stüdyorti atölye mantığında şekillenen bir yapı. Mekanın sahibi Hakan İnan yurt dışında örneklerinin görüldüğü producer galeri yani üretici galeri tarzında düşünüldüğünü belirtiyor. Yaklaşık 3 ayda bir açılması planlanan sergilerin ilkinde ise Serdar Okan’ın son dönem yapıtları izleyiciler ile buluşuyor. Serginin adı ‘Tümevarım”. Adından da anlaşıldığı gibi genel bir gidişe işaret eden sergideki resimlerin, kendi içinde bir düzende kurgulanması ama deneyselliği de elden bırakmaması ile de dikkat çekiyor.

Serdar Okan kozmik gönderimleri açısından daha önceki çalışmalarının devamı olarak değerlendirebileceğimiz çok parçalı, renkli ve farklı malzemelerden oluşan resimleri ile karşımıza çıkıyor. Sanatçının bu yeni serisinde kolaj mantığından yola çıkarak çok sayıda farklı malzemeyi yan yana kullandığı izleniyor. Zengin dokular, geometrik ve organik formların birlikteliğinden oluşan bu yeni kurguda, soyut bir eğilim içinde. Dinamik, coşkulu, egzotik ve otantik yanı bulunan resimler kendi içindeki zengin yapısı ile oldukça dikkat çekici. Günümüzde kumaşı malzeme olarak kullanan diğer sanatçılardan farklı olarak, soyut ve çok parçalı ögeler ile gerçekleştirdiği kurgusunda sanatçının detaylara önem verdiği görülüyor. Oldukça küçük bir takım malzemeleri bile yüzeyde kullanıyor. Boya etkilerinin bazen malzemenin altında bazense üstünde gezindiği boyaların genelde malzemeye eşlik edercesine kullanıldığı görülüyor. Resimlerde kullanılan boya mı iplik mi? Ya da Boya mı yoksa renkli kumaşın bir parçası mı? Gibi soru işaretleri uyandıran etkiler mevcut. Bir anlamda kaosu çağrıştıran karmaşık etkiler çok parçalı yapı ile bütünleşerek karmaşa etkisini kuvvetlendiriyor.

Resimlerde ilk bakışta algılayamasak bile figüre dair izler de bütün içinde algılanıyor. Onlar kimi zaman bir kuş yada insandır ve bu çok parçalı kompozisyon içinde yine bir detay etkisi ile bütünün bir parçası olarak yerini almaktadır. Sergi yaz sonuna kadar izlenebilir…

(30 Haziran 2010'da Haber Turk Gazetesi'nde yayınlanmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder